Bedrijven op Trekkersveld hebben in 2023 veel uitdagingen. Zo kondigde Liander aan dat er ernstige congestie is in het electriciteitsnetwerk tot 2028-2030. Samen met de Bedrijfskring Zeewolde (BKZ) willen ze zich inzetten voor een toekomstbestendig bedrijventerrein Trekkersveld. De bedoeling is dat dit gaat gebeuren via een Bedrijven Investerings Zone (BIZ). Die BIZ kan alleen gerealiseerd worden  als voldoende ondernemers ja zeggen. Hiervoor zal de komende maanden het gesprek worden gestart.

“De economie en onze omgeving veranderen snel”, geeft BKZ voorzitter Luuk Salomons aan, ”We hebben de BIZ in 2022 uitgesteld naar het komende half jaar. Bedrijven waren te druk. BIZ is pure noodzaak. Acuut is bijvoorbeeld de congestie van het electriciteitsnetwerk. Er is tot 2028-2030 simpelweg geen ruimte meer voor uitbreiding. Samenwerken helpt hier enorm. Daarom willen we, samen met de ondernemers, aan het werk voor een goed georganiseerd Trekkersveld”. Via parkmanagement met financiering via BIZ kan dit gerealiseerd worden.

Gesteund door gemeente Zeewolde

De BIZ wordt gesteund door de gemeente Zeewolde. Er zijn zo’n 195 bedrijven gevestigd. Veel bedrijven hebben contacten over de hele wereld. Zo is Trekkersveld een visitekaartje voor Zeewolde.

De bedoeling is dat de komende maanden het projectteam van ondernemers samen met projectleider Eduard Plate en Jankees Klapwijk aan de slag gaat. We zoeken ambassadeurs, die het project zullen ondersteunen en die contact onderhouden met een aantal ondernemers. “Zo krijgen we zicht op wensen en zorgen van ondernemers. Wat is belangrijk de komende jaren”.

Samenwerken positief effect voor bedrijven

Bedrijventerreinen met parkmanagement hebben meer invloed, en hebben ook beter toegang tot subsidie programma’s voor bijvoorbeeld de energie transitie. Men kan, als men dat wil,  bijvoorbeeld ook samenwerken voor het aantrekken van bedrijven die het gebied versterken.

Speerpunten voor het parkmanagement zijn energiezekerheid, transitie, (cyber-) veiligheid, bereikbaarheid en uitstraling. Die werkagenda wordt bepaald door de bedrijven zelf.

In een BIZ betalen alle bedrijven mee. De bijdrage is afhankelijk van de WOZ waarde van het pand, en varieert van € 200 tot € 3.750 per bedrijf per jaar.

Er zal de komende maanden veel werk verzet moeten worden. Want de BIZ komt er alleen als minimaal 50% van alle bedrijven gaat stemmen en minimaal 2/3 van de stemmers ja zegt voor de BIZ.  De voorstemmers moeten meer WOZ-waarde vertegenwoordigen dan de tegenstemmers. Als de BIZ er is kan beter worden samengewerkt aan een blijvend aantrekkelijk, toekomstbestendig Trekkersveld.